Kvinnor, stå förenade!!!

Internationella kvinnodagen. Smaka på de orden. Kvinnodagen. Borde inte alla dagar vara kvinnors dagar? Och mäns? Och icke könsbestämda? Och alla in between?

Jo, det borde de. Men tyvärr ser inte vår värld ut så. Jag läste en artikel om hur den här dagen firas i världen. 

I Indien får kvinnor åka gratis på bussar idag. Fint gjort men det är fortfarande ett land där flickor och kvinnor försvinner, våldtas och dödas utan att någon höjer på ögonbrynen. Där små barn stängs in i bordeller och säljs om och om igen. Så åk gratis på bussarna ni, om ni vågar. 

I Ryssland kan kvinnor betala 1000 rubel för att under 10 minuter få låna en stor rosbukett för att kunna ta den perfekta instagrambilden. För det första, hur ytlig är vår värld där man kan göra business på detta vis? För det andra, detta sker i ett land där det är lagligt att misshandla kvinnor, slå henne gul och blå, så länge hon bor under förövarens tak och kallas hans fru/sambo. Då är det stärkande för kvinnans moral. 

Här i Sverige visar BRÅ’s statistik skrämmande siffror på hur flickor och kvinnor som utsätts för allsköns kränkningar bara blir fler och fler, vad än Ylva Johansson säger till BBC i sitt försök att måla om bilden av ett Sverige i kraftig våldsspiral nedåt. 

Här i Sverige får våldtäktsmän gå i kvar i skolan medans offret, flickan inte går tillbaka till skolan av rädsla. I Sverige tycker rektorer att våldtäktsmän är offer för att de får 100 timmars samhällstjänst för våldtäkten. Inte förrän Ann Heberlein, vars dotters vän går i den aktuella skolan går ut i pressen så händer det något. Ni kan läsa om det här i Sydsvenskan och här i Expressen

Ska vi verkligen vara så bra på jämlikhet i Sverige? Vi pratar om lika löner för män och kvinnor. Jag vill prata mer om lika levnadsvillkor för män och kvinnor istället. Pengar är viktigt men trygghet viktigare. 

8 tankar om “Kvinnor, stå förenade!!!

 1. Kören var ju med på flashmoben på centralen och förenade oss med en väldans massa folk av alla de slag. Det var verkligen häftigt. Kanske har du sett nån av filmerna på nätet. Vi sjöng Can’t keep quiet av Milck, som har sjungits över hela världen snart tror jag.

  Gillad av 1 person

 2. Bästa filmen har Church of stonewall, tjejerna som arrangerade det hela. Tror det går att googla den.
  Caroline, Ingela å Kör för Alla tackas i eftertexterna. Rätt coolt!

  Appropå kören så ska vi ha konsert i Fillan den 20 Maj. Gäster är Gatans kör å Richard Söderberg, Lisa Nilsson och Oskar Zia. Hojta till om du vill komma så fixar vi med biljetter. 150 kr.

  Kram kram!

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.