Varför gör man så här?

Ta er tid att läsa länken här nedanför. Helst om ni har barn. Eller planerar att någon gång få barn. Eller om ni själva är barn. 

Ta er tid och låt exemplen i texten sjunka in. Fundera på att bakom varje skärm finns en människa. En människa med känslor, tankar och ett liv utanför Facebook, Insta, Snap etc. En människa med ett förflutet, men även med en framtid. 

Det finns ett afrikanskt ordspråk som går ut på att det krävs en by för att fostra ett barn. Jag tänker på ”byn” Sverige ibland och vad som händer i den här ”byn”, i vårt samhälle. Vi fostrar våra barn på communitys där det är okej att vem som helst kan säga vad de vill göra med en fjortonårig flickas kropp. 


Där en drogberoende mamma tycker att det är okej att visa flera tusen hur hög hon är, samtidigt som hennes egen lille son förnedrar henne inför världens ögon. 


I vår ”by” Sverige uppmanar människor bakom skärmar självmordsbenägna 16-åringar att ta sitt liv inför kameran, pojkar uppmanas att dricka blekmedel för de är ”redo att göra vad som helst” inför kameran. 

I flera timmar blir en medvetslös kvinna smekt, förnedrad och till sist avklädd inför kameran. Om hon blev våldtagen är upp till åklagare att bevisa och advokater att försvara. Det vi vet är att kvinnan är känd, med namn, i hela vår ”by” Sverige. Under tiden filmas hon live och killarna blir påhejade i kommentarerna, där bl a en kvinna skriver att ”hon vill”. Vad hon vill är oklart, men jag gissar att det inte är att vakna upp, ha ont och inte ha en aning om vad som hänt, medans många andra vet exakt för de såg det på Facebook. Och de skrattade. Och hejade på. 


Är det så här vi vill ha det, i vår ”by” Sverige? Vill vi ha det så här i vår ”stad” världen? Är det här vi vill att våra barn ska bli fostrade? Jag säger stoppa detta nu, innan det är för sent. 


http://www.aftonbladet.se/a/57qOX

Det här inlägget får du gärna dela på just Facebook, om du håller med mig. Sprid att vi måste ge tillbaka kunskapen om etik, moral och förmågan att tänka själv till våra barn. Det är ingen idé att blunda för detta, det kommer inte att gå över av sig själv.